DOA MENJAGA RUMAH DAN HARTA BENDA.
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُSempena cuti panjang menyambut Hari Raya Aidil Fitri minggu depan. Banyak warga kota yang akan balik bercuti bersama keluarga yang tersayang bertemu sanak saudara di kampong. Rumah dan harta benda yang bernilai akan ditinggalkan dan kita semua berharap Allah SWT akan memeliharanya dan berada dalam keadaan selamat sepanjang cuti itu. Tentukan semua pintu dan tingkap diperkemaskan dan dikunci betul agar tiada kejadian pecah rumah yang sering berlaku semasa cuti perayaan.

Selain memagar rumah dengan mangga, pagar juga rumah kita dengan ayat-ayat al-quran moga-moga dijauhkan dari kejadian yang tidak diingini. Jauhkan dari dipecah masuk pencuri, kebakaran dan lain-lain kejadian yang akan merugikan kita.

Disini ada doa menjaga rumah dan harta benda yang baik diamalkan sebelum meninggalkan rumah anda.

Sebelum melangkah keluar didahulukan dengan kaki kanan. Bacalah Doa Elak Mudarat serta bersama Doa ini. Seterusnya bacalah Doa menaiki kenderaan supaya selamat dalam perjalanan dan berserahlah kepada-Nya agar dipelihara sepanjang percutian sehingga kembali ke rumah anda semula.

Baca doa ini selepas solat dan sebelum meninggalkan rumah.

Surah Al-Khaf Ayat 18


Watahsabuhum ayqathanwahum ruqoodun wanuqallibuhum thata alyameeni wathataashshimali wakalbuhum basitun thiraAAayhibilwaseedi lawi ittalaAAta AAalayhimlawallayta minhum firaran walamuli/ta minhum ruAAba

Maksudnya:

Dan engkau sangka mereka sedar, padahal mereka tidur; dan Kami balik-balikkan mereka dalam tidurnya ke sebelah kanan dan ke sebelah kiri; sedang anjing mereka menghulurkan dua kaki depannya dekat pintu gua; jika engkau melihat mereka, tentulah engkau akan berpaling melarikan diri dari mereka, dan tentulah engkau akan merasa sepenuh-penuh gerun takut kepada mereka.

Sekian, Wasallam.

Share on Google Plus

About Captain

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment