DOA RAWATAN UNTUK PENYAKIT RESDUNG
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Doa ini adalah untuk merawat penyakit berkaitan hidung iaitu resdung. Penyakit ini dikategori sebagai E.N.T. (Ear/Nouse/Throat) Ia melibat penyakit berkaitan hidung, telinga dan kerongkong kerana bahagian anggota  ini berhubung satu sama lain. Resdung juga menyebabkan bahagian muka rasa gatal, hidung tersumbat kerana ada lendir di dalam rongga hidung. Ada juga muka yang dipenuhi jerawat akibat resdung. 

Nafas orang yang ada resdung memang berbau busuk dan tidak selesa bila berdekatan dengan orang lain. Bau nafas seperti tembaga karat yang digosok dengan pencuci. Bayangkan jika isteri yang ada resdung nak bermesra atau bercium dengan suaminya mesti tidak selesa boleh menjejaskan keghairahan seks si suami atau sebalik pada lelaki yang ada resdung, si isteri mungkin tak tahan bau. 

Kadang-kadang bila membasuh muka, terasa seperti hama-hama merayap-rayap diseluruh muka dan terasa gatal. Dahulu captain semasa bertugas di 91 Woksyop Pusat, Batu Kantomen. Pernah juga merawat beberapa orang tentera pangkat biasa dan beberapa pegawai atasan yang mengidap resdung. 

Diantaranya ada anggota pranita iaitu askar wanita yang ada resdung. Beliau mempunyai muka yang cantik dan licin, tiada satu jerawat pun di muka. Tetapi nafasnya kurang selesa bila berada dekatnya. Beliau sangat susah hati kerana  akan melangsung perkahwinan tidak lama selepas itu. InsyaAllah dua tiga kali rawatan yang captain buat berkekurangan dan menasihatkan beliau jangan makan benda gatal seperti udang, belacan dan ikan kering.

Semua rawatan itu dibuat secara percuma kerana ingin menolong mereka sahaja. Captain menggunakan kemiyan Mekah dan diasapkan pada muka selepas membaca surah-surah Al-Quran. Selepas diasapkan, boleh lihat ada seperti serbuk warna putih yang luruh dan jatuh dari muka. Mungkin ulat-ulat resdung atau hama-hama resdung. Dari segi saintifik tidak dapat dijelaskan tentang hama-hama resdung itu. Tetapi selepas bersara sehingga sekarang sudah lama tak praktik lagi rawatan ini. Insyaallah nasihat tentang rawatan resdung boleh diteruskan jika pembaca bertanya.

Selepas menonton TV, Al-Fadhil Ustaz Sharhan Shafie memberi doa ini untuk rawatan penyakit resdung. Cukup mudah mengamalkannya. 

Cara-caranya:-

1. Al-Fatihah 1x.
2. Ayatul Kursi 1x.
3. Surah Fushshilat, Ayat 44.
4. Air dari kolah masjid.(air dari kolah yang terbuka yang airnya jatuh kembali kedalamnya semasa mengambil wudhuk bukan dari air paip masjid).

Dibasuh muka dan disedut air masuk ke dalam lubang hidung selepas membaca ayat-ayat diatas.. Maksudnya:

"Dan kalaulah Al-Quran itu Kami jadikan (bacaan) dalam bahasa asing, tentulah mereka akan berkata: Mengapa tidak dijelaskan ayat-ayatnya (dalam bahasa yang kami fahami)? Patutkah Kitab itu berbahasa asing sedang Rasul yang membawanya berbangsa Arab? Katakanlah (wahai Muhammad): Al-Quran itu, menjadi (cahaya) petunjuk serta penawar bagi orang-orang yang beriman dan sebaliknya orang-orang yang tidak beriman, (Al-Quran itu) menjadi sebagai satu penyakit yang menyumbat telinga mereka (bukan penawar) dan ia juga merupakan gelap-gelita yang menimpa (pandangan) mereka (bukan cahaya yang menerangi). Mereka itu (dengan perbuatan melarikan diri dari ajaran Al-Quran, tidak ubahnya seperti) orang-orang yang diseru dari tempat yang jauh (masakan mereka dapat mendengar dengan betul atau melihat dengan nyata)."

Wasallam.
Share on Google Plus

About Captain

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment