DOA MEMELIHARA DARI KEBAKARAN


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Rumah atau kondominim yang dibeli beratus-ratus ribu sampai ada yang mencecah berjuta-juta boleh sekejap hangus jadi abu dijilat api. Tidak kira macamana rumah tersebut. Yang tinggal di kondominium kita hanya membeli ruangnya sahaja kerana lantainya, bumbung orang dibawah. Dinding kiri dan kanan juga adalah dinding jiran sebelah serta bumbung adalah lantai orang tinggal diatas.

Kebakaran yang terjadi disebelah rumah jiran boleh berlaku dan turut melarat membakar rumah disebelahnya. Yang pentingnya nyawa keluarga adalah diutamakan dari hartabenda yang boleh dicari ganti. 

Begitu juga kenderaan yang dinaiki bila terlibat kemalangan sehingga rentung membakar tuannya serta keluarga. Doa ini hendaklah dibaca waktu pagi dan petang agar terpelihara daripada bahaya kebakaran.


Maksudnya:

"Ya Allah, Engkau Tuhanku, tiada tuhan kecuali Engkau, kepada Engkau aku menyerah diri, Engkau Tuhan 'Arasy Yang Besar, apa yang dikehendaki Allah akan terjadi dan apa yang tidak dikehendaki Allah tidak akan terjadi, tidak ada daya upaya kekuatan hanya dengan Allah Yang Maha Tinggi lagi Maha Besar. Aku mengetahui bahawa sesungguhnya Allah itu mempunyai kuasa ke atas segala sesuatu itu dan bahawa Allah telah melihat segala sesuatu itu dengan pengetahuan-Nya. Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kejahatan yang melata di bumi ini. Engkau Ya Allah yang mengambil dengan segala kekuasaan yang ada padanya (kuasanya) segalanya. sesungguhnya Tuhanku adalah jalan yang lurus."

Wasallam.
Share on Google Plus

About Captain

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment