AMALAN-AMALAN YANG MENDAPAT GANJARAN DARI ALLAH SWTKadangkala niat yang baik sahaja pun sudah ada ganjaran apatah lagi jika disusuli dengan amalan. Rasulullah SAW bersabda:
"Niat seorang mukmin lebih baik dari amalannya"
Memberi tunjuk ajar kepada orang lain atau menunjukkan jalan yang baik supaya dia dapat melakukannya juga mendapat ganjaran sebagaimana orang yang melakukannya. Nabi SAW bersabda:
"Orang yang menunjukkan seseorang kepada kebaikan adalah seperti mengerjakannya"
Dari hadiths Nabi SAW diatas. Jelaslah bahawa menyampaikan dan menyebarkannya isi kandungan ini juga, akan mendatangkan kebaikan dan menerima ganjaran pahala dari Allah SWT. 

1. IBADAT PUASA 6 HARI DI BULAN SYAWAL
Ganjaran: Pahala Berpuasa Setahun. 

Dari Abu Ayyub r.a. bahawasanya Rasulullah SAW bersabda:
"Barangsiapa berpuasa dalam bulan Ramadhan kemudian mengikutinya dengan enam hari dari bulan Syawwal, maka ia adalah seperti berpuasa setahun penuh.” (Riwayat Muslim)
2. MENYEMPURNAKAN WUDUK DAN MEMBACA DOA SELEPAS WUDHUK 
Ganjaran: Dibuka Lapan Pintu Syurga Dan Boleh Memasuki Dari Mana-mana Pintu.

Dari Umar bin al-Khaththab r.a. dari Nabi SAW bersabda: 
“Tiada seorangpun dari engkau semua yang berwudhu’ lalu ia menyampaikan yakni menyempurnakan wudhu’nya, kemudian mengucapkan:Asyhadu alla ilaha illallah wahdahu la syarika lah, wa asyhadu anna Muhammadan ‘abduhu wa rasuluh, melainkan di-bukakanlah untuknya pintu syurga yang delapan buah banyaknya. la diperbolehkan masuk dari pintu manapun juga yang dikehendaki olehnya.” (Riwayat Muslim)
3. SOLAT SUNAT SUBUH 2 RAKAAT 
Ganjaran: Lebih Baik Dari Dunia Dan Isinya.

Dari Aisyah radhiallahu ‘anha pula dari Nabi SAW, sabdanya: 
“Dua rakaat sunnah fajar yakni sebelum Subuh adalah lebih baik nilainya daripada dunia dan apa saja yang ada di dalamnya ini -yakni dunia dan seisinya.” (Riwayat Muslim)
4. SOLAT SUBUH DAN ASAR
Ganjaran: Ianya akan Dimasukkan Ke Dalam Syurga.

Dari Abu Musa r.a. bahwasanya Rasulullah SAW bersabda:
“Barangsiapa yang bersembahyang shalat bardain yakni shalat Subuh dan salat Asar, maka ia akan masuk syurga.” (Muttafaq ‘alaih)
5. BERZIKIR SELEPAS SUBUH SEHINGGA TERBIT MATAHARI
Ganjaran: Pahala Ibadat Haji Dan Umrah.

Diriwayatkan daripada Anas R.anhu katanya: 
"Sesiapa yang solat subuh secara berjemaah, kemudian dia duduk mengingati Allah sehingga terbit matahari, kemudian dia mengerjakan solat sebanyak dua rakaat, dia akan mendapat pahala seperti pahala haji dan umrah yang sempurna. 
6. SOLAT BERJEMAAH
Ganjaran: 27 Kali Ganda Dari Solat Bersendirian.

Dari Ibnu Umar radhiallahu ‘anhuma bahwasanya Rasulullah SAW bersabda:
“Shalat jamaah adalah lebih utama dari shalat fadz – yakni sendirian -dengan kelebihan duapuluh tujuh derajat.” (Muttafaq ‘alaih)
7. SOLAT ISYAK DAN SUBUH BERJEMAAH 
Ganjaran: Solat Isyak - Pahala Menghidupkan Separuh Malam. 
Ganjaran: Solat Subuh - Pahala Menghidupkan Sepenuh Malam.

Dari Usman r.a., katanya: “Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda:
”Barangsiapa yang mengerjakan shalat Isya’ dengan jamaah, maka seolah-olah ia mendirikan shalat separuh malam dan barangsiapa yang mengerjakan shalat Subuh dengan jamaah, maka seolah-olah ia mendirikan shalat semalam suntuk.” (Riwayat Muslim)
8. SOLAT SUNAT RAWATIB
2 Rakaat Sebelum Subuh, 2 Rakaat Sebelum Dan Selepas Zohor,2 Rakaat Sebelum Asar,2 Rakaat Selepas Maghrib, 2 Rakaat Sebelum Dan Selepas Isyak
Ganjaran: Dibina Untuknya Rumah Di Syurga.

Dari Ummul mu’minin yaitu Ummu Habibah yakni Ramlah binti Abu Sufyan radhiallahu ‘anhuma, katanya: “Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda:
"Tiada seorang hambapun yang Muslim yang bersembahyang karena Allah Ta’ala setiap hari dua belas rakaat sebagai shalat sunnah yang bukan diwajibkan, melainkan Allah akan mendirikan untuknya sebuah rumah dalam syurga, atau: melainkan untuknya akan didiri-kanlah sebuah rumah dalam syurga.” (Riwayat Muslim)
9. MEMBACA AL-QUR’AN
Ganjaran: 1 Huruf 10 Pahala

Dari Ibnu Mas’ud r.a., katanya: Rasulullah SAW bersabda: 
“Barangsiapa yang membaca sebuah huruf dari kitabullah -yakni al-Quran, maka ia memperoleh suatu kebaikan, sedang satu kebaikan itu akan dibalas dengan sepuluh kali lipat yang seperti itu. Saya tidak mengatakan bahwa alif lam mim itu satu huruf, tetapi alif adalah satu huruf, lam satu huruf dan mim juga satu huruf.”Diriwayatkan oleh Imam Termidzi dan ia mengatakan bahwa ini adalah Hadis hasan shahih.
10. BERSEDEKAH 
Ganjaran: 700 Kali Ganda

Allah SWT berfirman dalam Surah Al-Baqarah Ayat 261: 
Bandingan (derma) orang-orang Yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih Yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa Yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi meliputi ilmu pengetahuan-Nya. 
11. MENZIARAHI ORANG SAKIT
Ganjaran: Tempat Penuaian Buah-buahan Di Syurga Dan Di Doakan Oleh 70 Ribu Malaikat.

Dari Ali r.a., katanya: “Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda:
"Tiada seorang Muslimpun yang meninjau saudaranya Muslim -yang sakit di waktu pagi, melainkan ada tujuh puluh ribu malaikat yang mendoakan padanya supaya memperoleh kerahmatan Tuhan sampai orang itu berada di waktu petang dan jikalau ia meninjaunya itu di waktu petang, maka ada tujuhpuluh ribu malaikat yang mendoakan padanya supaya ia memperoleh kerahmatan Tuhan sampai orang itu berada di waktu pagi.Juga orang tersebut akan memperoleh tempat buah-buahan yang sudah waktunya dituai di dalam syurga.”Diriwayatkan oleh Imam Termidzi dan ia mengatakan bahwa ini adalah Hadis hasan. Alkharif artinya ialah buah-buahan yang sudah waktunya dituai atau dipetik.
12. SOLAT JENAZAH DAN MENGIRINGI JENAZAH
Ganjaran: Satu Qirat Dan Dua Qirat Bermaksud Satu Bukit Besar

Dari Abu Hurairah r.a., katanya: “Rasulullah SAW bersabda:
"Barangsiapa yang menyaksikan mayit sehingga ia disembahyangi yakni ikut menyembahyangi pula, maka ia memperoleh pahala seqirath dan barangsiapa yang menyaksikan sehingga di kubur, maka ia memperolehi pahala dua qirath.”Baginda ditanya: “Seberapakah dua qirath itu?” Baginda menjawab: “Yaitu seperti dua gunung yang besar-besar.” (Muttafaq ‘alaih)
13. SOLAT DI MASJIDIL AQSA 
Ganjaran: 500 Kali Ganda

Sabda Nabi SAW:
"Kelebihan Solat didalam masjdil haram bersamaan dengan 100,000 solat (ditempat lain), dan solat didalam masjidku ini (Masjid Madinah) bersamaan 1000 solat. Dan solat di masjid al-Aqsa bersamaan 500 solat) Riwayat Tabrani 
14. SOLAT DI MASJID NABAWI 
Ganjaran: 1000 Kali Ganda 

Sabda Nabi SAW: 
Satu waktu sembahyang di masjidku adalah lebih baik dari mengerjakan sembahyang sebanyak seribu kali di masjid lain kecuali Masjidil Haram 
15. SOLAT DI MASJIDIL HARAM 
Ganjaran: 100,000 Kali Ganda

Dari Jabir r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda: 
“Satu sambahyang dimasjidku lebih afdhal daripada seribu sembahyang di  masjid-masjid yang lain, kecuali masjidil Haram (dimekah): dan satu sembahyang di masjidil haram pula lebih afdhal daripada seratus ribu sembahyang di masjid-masjid yang lain.” HR Imam Ahmad
16. UMRAH DI BULAN RAMADAN 
Ganjaran: Seperti Mengerjakan Haji Bersama Rasulullah SAW 

Dari Ibnu Abbas radhiallahu ‘anhuma bahwasanya Nabi SAW bersabda:
"Mengerjakan umrah dalam bulan Ramadhan itu menyamai pahalanya dengan sekali haji atau sekali haji beserta aku.” (Muttafaq ‘alaih) 
17. HAJI MABRUR 
Ganjaran: Syurga 

Dari Abu Hurairah r.a. pula bahwasanya Rasulullah SAW bersabda: 
Haji mabrur maka tidak ada balasan bagi yang melakukannya itu melainkan syurga.” (Muttafaq ‘alaih)
18. MEMBERI SALAM, MEMBERI MAKAN KEPADA ORANG YANG MEMERLUKAN DAN SOLAT DI TENGAH MALAM (TAHAJJUD) 
Ganjaran: Syurga

Dari Abdullah bin Salam r.a. bahwasanya Nabi SAW bersabda:
"Hai sekalian manusia, ratakanlah salam, berikanlah makanan, bersembahyanglah di waktu malam sedang para manusia sedang tidur, maka engkau semua akan dapat memasuki syurga dengan selamat.”Diriwayatkan oleh-lmam Termidzi dan ia mengatakan bahwa ini adalah Hadis hasan shahih.
19. PUASA
Ganjaran: Allah Yang Menentukan Pahala

Diriwayatkan dari Abu Hurairah ra. ia berkata : Telah bersabda Rasulullah SAW: 
Setiap amal anak bani Adam adalah untuknya kecuali puasa, ia adalah untukku dan aku yang memberikan pahala dengannya. (H.R : Al-Bukhari dan Muslim)
20. SOLAT TERAWIH 
Ganjaran: Pengampunan Dosa

Diriwayatkan dari Abu Hurairah, ia berkata:Adalah Rasulullah SAW. menggalakkan qiyamullail (solat malam) di bulan Ramadhan tanpa memerintahkan secara wajib, maka beliau bersabda: 
"Barang siapa yang shalat malam di bulan Ramadhan karena beriman dan mengharapkan pahala dari Allah, maka diampuni baginya dosanya yang telah lalu." ( H.R : Jama’ah )
21. LAILATUL QADAR LEBIH BAIK DARI SERIBU BULAN

Firman Allah SWT: 
"Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Surah al-Qadr"
22. PUASA SUNAT HARI ARAFAH 
Ganjaran: Diampunkan Dosa Tahun Yang Lalu Dan Tahun Yang Akan Datang.

Dari Abu Qatadah r.a., katanya: “Rasulullah SAW ditanya perihal berpuasa pada hari Arafah – iaitu tanggal 9 Zulhijjah. Baginda lalu bersabda: 
“Puasa pada hari itu dapat menutupi dosa pada tahun yang lampau serta tahun yang akan datang.” (Riwayat Muslim)
23. PUASA HARI ASYURA (10 MUHARRAM) 
Ganjaran: Diampunkan Dosa Tahun Yang Lalu

Dari Abu Qatadah r.a. bahwasanya Rasulullah SAW ditanya perihal berpuasa pada hari ‘Asyura – tanggal 10 Muharram, Baginda lalu bersabda: 
“Puasa pada hari itu dapat menutupi dosa tahun yang lampau.” (Riwayat Muslim)
24. MENANGIS KERANA TAKUTKAN ALLAH 
Ganjaran: Diharamkan Memasuki Neraka

Dari Ibnu Abbas radhiallahu ‘anhuma, katanya: “Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda:
"Ada dua macam mata yang tidak akan disentuh oleh neraka, iaitu mata yang menangis kerana ketakutan kepada Allah dan mata yang pada malam hari menjaga musuh datang dalam melakukan peperangan fi-sabilillah.”
Diriwayatkan oleh Imam Termidzi dan ia mengatakan bahwa ini adalah Hadis hasan.

25. MEMBINA MASJID ALLAH 
Ganjaran: Dibina Untuknya Rumah Di Syurga

Maksudnya: 
“Sesiapa yang membina masjid kerana Allah nescaya Allah akan membina baginya di dalam Syurga (binaan) seumpamanya.” (Hadis riwayat Muslim)
Wallahualam.
Share on Google Plus

About Captain

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment